Gohandboken

Gohandboken försida

Gohandboken

Go är det klassiska brädspelet som spelats av bland annat kejsare, generaler och samurajer under flera tusen år. Idag finns det närmre hundra miljoner spelare världen över och i asien anordnas turneringar med miljontals kronor i prispengar. Spelet är kanske mest känt för sitt stora strategiska djup och sin komplexitet trots förbluffande enkla grundregler och även om vem som helst kan lära sig reglerna på bara några minuter kallas spelet ofta för ”världens svåraste spel”.

Gohandboken är en introduktion till hur man spelar spelet och till dess grundläggande strategier och terminologi. Bokens första kapitel består av en omfattande regelgenomgång samt lite historisk bakgrund och kuriosa. Kapitel två beskriver grundläggande strategier, tekniker och termer, och kapitel tre avhandlar olika bra och dåliga former. Utöver detta innehåller boken även ett kapitel med goproblem och ett kapitel med standardsekvenser (joseki).

Med sina 220 sidor omfattar Gohandboken det mesta man kan tänkas behöva veta om ett av världens äldsta och mest mytomspunna spel.